BIO

(18+) Wino czerwone ar lalande merlot wytrawne bio (750ml)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 7798101653463
    Producent: ARGENTYNA
  • Przepis

    Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami
    Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami

     

     

    SKŁADNIKI: Czas przygotowania 40 min ; 2 porcje

    • stek cielęcy ekologiczny 1 opakowanie (2 steki)
    • 3 marchewki ekologiczne
    • 1 duży por ekologiczny
    • ziemniaki ekologiczne ok. 0,25 kg
    • 2 czerwone cebule ekologiczne
    • tymianek 4 gałązki świeżego lub szczypta suszonego 
    • szałwia - 2 listki
    • czosnek - 1 główka
    • miód spadziowy - 40 g
    • białe wino - 0,2 l
    • czerwone wino - 0,5 l
    • sól morska do smaku
    • pieprz biały do smaku

     

    Sposób przygotowania: Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z marynowania, piec przez 2 godz. w 110oC. Po wyjęciu mięsa z pieca odlać sok z pieczenia, dodać do niego czerwone wino i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki ugotować, następnie obsmażyć z cebulką i karmelizować w miodzie spadziowym. Stek pokroić, warzywa poukładać na płaskim talerzu, polać sosem i udekorować gałązkami tymianku.