BIO

SUPERFOODS Nasiona babki płesznik (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814667977
Producent: BIO PLANET

Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, której najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej popularne. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz. Zawiera błonnik konieczny do prawidłowego trawienia. Włókna wytwarzają śluz oczyszczający jelita z bakterii chorobotwórczych, absorbuje nadmiar żółci i przyspiesza pasaż jelitowy, jednocześnie chroniąc jelita przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie nasion płesznika zapewnia dokładniejsze wypróżnienia i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Stosowanie:1 łyżeczkę nasion płesznika popić dużą ilością płynu (przynajmniej szklanka) albo jako dodatek do porannego musli czy jogurtu. Nasiona w jelitach dziesięciokrotnie zwiększają swoją objętość, dlatego zawsze należy pamiętać o przyjmowaniu ich z dużą ilością płynu. W razie zażywania leków, płesznik powinien być spożywany 2 godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa.

Nasiona babki płesznik BIO

Masa netto: 250g

Producent: BIO PLANET

Pochodzenie: Polska

Skład: nasiona babki płesznik*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1030/251
Białko (g): 17
Węglowodany (g): 3,9
W tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 4,4
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
Błonnik pokarmowy (g): 64
Sól (g): 0,06

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach

Składniki

 

na ciasto:

  • 150 g korzenia pietruszki (nie jest wyczuwalna w cieście, można ewentualnie wymienić ją na marchewkę lub dynię)
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej + mąka do podsypywania
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki babki płesznik (łuska)
  • 7 g drożdży suchych (opakowanie)
  • 1 łyżka wybranego słodzika np. erytrytolu
  • sól
  • 100-300 ml ciepłego napoju roślinnego Ecomil

na farsz pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 -2  łyżeczki przyprawy garam masala
 

Przygotowanie

 

Farsz:

  1. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Dzielimy na 4 części.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
  2. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
  3. Na  środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek  i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
  4. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
  5. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

Uwagi:

Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.

Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.

Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.

Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.