Jak obrać i oczyścić krewetki?

Jak obrać i oczyścić krewetki?

2

W wielu krajach posiadających stały dostęp do morza, w których przemysł rybacki stoi na wysokim poziomie, wyjątkowym przysmakiem są krewetki. Są one spotykane także w Polsce. Ich poprawne przygotowywanie może jednak stanowić problem dla początkujących amatorów owoców morza. Jak obrać krewetki i jak je oczyścić?

W wielu krajach posiadających stały dostęp do morza, w których przemysł rybacki stoi na wysokim poziomie, wyjątkowym przysmakiem są krewetki. Są one spotykane także w Polsce. Ich poprawne przygotowywanie może jednak stanowić problem dla początkujących amatorów owoców morza. Jak obrać krewetki i jak je oczyścić?

Krewetki są często spotykane na półkach sklepowych, jednak nierzadko występują one w postaci gotowej do spożycia. Niestety, takie działania być może ułatwiają przygotowywanie potrawy, ale zdecydowanie smaczniejszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzenie krewetek. Co ciekawe, mimo dostępności tych produktów, to nadal są one stosunkowo mało popularne na polskich stołach, dlatego tym bardziej warto poszerzyć swoje horyzonty i dodać je do jadłospisu.

Obieranie i oczyszczanie krewetek

Tego rodzaju owoce morza posiadają kruche pancerze, które przez swoje właściwości nie nadają się do spożycia. Trzeba je więc obrać, a także usunąć nieapetyczne i gorzkie jelita. Jak się za to zabrać?

Obieranie krewetek

Jak wspomniane było wcześniej, pancerz zarówno krewetki, jak i langustynki (owoc morza odrobinę większy od krewetki, ale bardzo podobny) jest miękki, ale przy tym kruchy. Posiada formę pierścieni, które jednak łatwo odchodzą od mięsa. Poza samym pancerzem powinno się oderwać również nogi. To czy głowa powinna zostać odcięta, zależy przede wszystkim od przepisu. Jeżeli się ją odetnie, to nie trzeba od razu jej wyrzucać. Dlaczego? Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania smakowitych wywarów, podobnie skorupy. Odciąć można również ogon, ale zasada jest taka sama, jak przy głowie.

Czyszczenie krewetek z niepotrzebnych wnętrzności

Najważniejsze do usunięcia są jelita. Zazwyczaj znajdują się one wzdłuż grzbietu, dlatego ich wyjęcie nie jest trudne. Wystarczy bowiem delikatnie naciąć krewetkę na całej długości, a wnętrzności wyciągnąć za pomocą wykałaczki lub innego, niewielkiego narzędzia. Częstym błędem jest pozostawienie jego resztek wewnątrz, dlatego zawsze powinno się upewnić, czy czynność ta została wykonana poprawnie, ponieważ w przeciwnym wypadku potrawa będzie gorzka. Można sobie to ułatwić, próbując wypłukać wnętrzności bieżącą wodą.

Smażenie krewetek

W opinii wielu osób najlepszym sposobem na przygotowanie krewetek jest ich smażenie. Trzeba przy tym zaznaczyć, że specyficzną cechą tych małych stworzeń jest zwijanie się ich podczas obróbki cieplnej. Jeżeli planuje się podanie ich w naturalnej pozycji, to najlepszym sposobem jest przebicie ich ciała wzdłuż cienkim patyczkiem, na przykład tym do przygotowywania szaszłyków. W przypadku krewetek małych rozmiarów można użyć wykałaczki.

Należy pamiętać, że zawsze najważniejszą przyprawą do niemal każdej potrawy jest czas. Smażenie krewetek powinno więc trwać około dwie minuty z każdej strony. Przetrzymanie ich na patelni dłużej sprawi, że mięso będzie suche i mało jędrne, natomiast zbyt krótki okres smażenia poskutkuje ciągnącą konsystencją.