Wywiady

Łosoś z polskiej rodzinnej firmy

08-04-2022

Łosoś charakteryzuje się mięsem o delikatnym smaku i ma bardzo mało ości. Naturalny kolor mieści się między jasnoróżowym do pomarańczowego. Łosoś zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega – 3. W naturze łosoś to ryba wędrowna. Na początku potrzebuje do wzrostu przejrzystych, zimnych strumieni i rzek, a po trzech latach wędruje do morza, skąd następnie wraca do rzek, aby tam rozpocząć gody. Ekologiczna hodowla łososia prowadzona jest w sposób ekstensywny. Ryby mają wystarczająco miejsca do pływania i karmę bez dodatków.

Wywiad z Nicole Rijnvis Młodszym Specjalistą ds. Marketingu i Public Relations marki Suempol

Jaka jest historia powstania firmy Suempol?

Firma powstała w 1989 roku w Bielsku Podlaskim. Suempol jest obecnie najstarszym w Polsce zaliczanym do największych przetwórców łososia na świecie. Jesteśmy dumni, że markę wyróżnia staranny wybór surowca najwyższej jakości oraz tradycyjne metody produkcji. Potwierdzeniem jakości oferowanych przez nas produktów jest szereg certyfikatów takich jak: IFS, GGN, MSC, ASC. Już od lat mamy też na wybrane produkty unijny certyfikat ekologiczny, o czym informuje na opakowaniu skrót BIO i znak zielonego eko liścia. Produkty marki Suempol są również doceniane, promowane oraz rekomendowane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Zbigniewa Religi, którą Suempol wspiera już od wielu lat.

Dlaczego Seumpol wprowadził produkty ekologiczne?

Bacznie obserwujemy otaczające nas społeczeństwo, a co za tym idzie staramy się na każdym kroku odpowiadać na potrzeby współczesnych konsumentów. W ten właśnie sposób powstała seria BIO, na którą składa się plastrowany łosoś atlantycki z hodowli ekologicznej wędzony na zimno oraz łosoś BIO w kawałku ze skórą - wędzony na gorąco. Unijny certyfikat BIO jest dowodem produkcji opartej na przestrzeganiu określonych, często restrykcyjnych norm żywności ekologicznej. To zapewnienie dla konsumenta, że produkt tworzony jest z myślą o otaczającym nas środowisku naturalnym. Oprócz poszanowania otaczających nas ekosystemów, ważnym aspektem jest tutaj m.in. wielkość wolnej przestrzeni dla ryb w hodowli, bezpieczne warunki ich dorastania oraz gwarancja wolności od antybiotyków. Produkty z serii BIO wyróżniają także ich opakowania, które podkreślają ich naturalny oraz proekologiczny charakter. Nasze łososie posiadają ogromne walory smakowe, ale przede wszystkim warto podkreślić te zdrowotne, które są niezwykle istotnym wyróżnikiem dla produktów na współczesnym rynku konsumenckim.

Jakie produkty BIO są w ofercie Suempol?

Głównym produktem BIO firmy Suempol jest łosoś wędzony. Warto jednak zaznaczyć, że we wszystkich produktach dostępnych w ofercie Suempol używa wyłącznie naturalnych i świeżych składników, bez dodatku sztucznych barwników czy też konserwantów. Jedynym środkiem konserwującym jest sól, dzięki czemu są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wśród dostępnych produktów z całą pewnością, więc każdy znajdzie coś dla siebie z dbając tym samym o swoje zdrowie.

Jakie są korzyści spożywania ekologicznych ryb?

Ryby dostarczają bardzo dużo istotnych wartości odżywczych, takich jak: białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, czy witaminy z grupy A, D oraz E. Łosoś BIO wędzony na zimno oraz na gorąco idealnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju dań oraz przystawek, np. sałatek czy też makaronów. Osoby, które nie miały jeszcze przyjemności spróbowania oferowanych przez nas produktów serdecznie zapraszamy do ich skosztowania, ponieważ z całą pewnością skradną serca i podniebienia!

 

Rozmawiała Agnieszka Kaniewska ekspert ds zdrowego odżywiania