Wzmocnij odporność dzięki jedzeniu pomarańczy

Wzmocnij odporność dzięki jedzeniu pomarańczy

2

Pomarańcza to owoc, który w zimowe miesiące działa energetyzująco dzięki żywej, pomarańczowej barwie. Sok pomarańczowy towarzyszy nam cały rok działają orzeźwiająco, pobudzająco na apetyt i dostarczając przeciwutleniaczy.

Pomarańcza to owoc, który w zimowe miesiące działa energetyzująco dzięki żywej, pomarańczowej barwie. Sok pomarańczowy towarzyszy nam cały rok działają orzeźwiająco, pobudzająco na apetyt i dostarczając przeciwutleniaczy.


Pomarańcze właściwości

Pomarańcze to popularne owoce cytrusowe. Co zawiera pomarańcza, że jest tak rozpoznawalna na całym świecie? Ma oczywiście pomarańcza właściwości odżywcze, jednak to co rzuca się od razu w oczy, to jej piękny, pomarańczowy kolor. Nie da się ukryć, że podczas zimnych i ubogich w światło pór roku taka energetyczna barwa napełnia chęcią do życia.


Z czym kojarzy się pomarańcza?

W polskiej kulturze spożywanie pomarańczy podczas kolacji wigilijnej było momentem, na który w czasach socjalizmu wiele dzieci czekało cały rok. Obecnie rynek proponuje szeroki wybór tych pomarańczowych owoców i przetworów z nich. W przypadku kultury amerykańskiej można odnieść wrażenie, że byłaby niepełna bez soku pomarańczowego. Sok pomarańczowy to często spotykany tam napój śniadaniowy. Występuje też w takim charakterze w wielu filmach :)


Pomarańcze właściwości odżywcze

Pomarańcze właściwości mają powszechnie doceniane za zawartość witaminy C. Jednak to nie wszystkie wartości odżywcze, które znajdują się w pomarańczach. Jedzenie pomarańczy dostarcza też do organizmu inne antyoksydanty. Warto jeść pomarańcze razem z białym miąższem przy skórce, ponieważ zawiera on dużo pektyn. Spożywanie pomarańczy jako świeżego owocu dostarcza do organizmu znaczną porcję błonnika.


Pomarańcze wartości odżywcze

Pomarańcze właściwości mają bardzo cenne. Średniej wielkości pomarańcza waży ok. 150 g , a 100 g produktu dostarcza 50 kcal, niecały 1g białka, minimalną ilość tłuszczu, ale ponad 2 g błonnika i ok. 12 g węglowodanów. Indeks glikemiczny pomarańczy to 35, natomiast sok pomarańczowy to IG 45. Pomarańcze wartości odżywcze wynikają z wysokiej zawartości witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza potasu. Jakie witaminy ma pomarańcza?


Korzyści z jedzenia pomarańczy

Czy pomarańcze są zdrowe? W miesiącach zimowych pomarańcze to jedno ze źródeł cennej witaminy C. Wprawdzie inne owoce zawierają witaminę C w większej ilości, jednak pomarańcze ze względu na pyszny smak są chętnie jedzone i zwiększa to prawdopodobieństwo dostarczenia witaminy C w znacznej ilości. Witamina C stanowi do 40 % przeciwutleniaczy w pomarańczach. Pozostałe antyoksydanty są równie cenne.


Pomarańcze właściwości przeciwutleniajace

Oprócz zawartości witaminy C pomarańcze zawierają specyficzne dla nich antyoksydanty. Flawonoid hesperydyna wpływa korzystnie na poziom cholesterolu co poprawia funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie krwi. Ryzyko chorób naczyniowo - sercowych zmniejszają też zawarte w pomarańczach karotenoidy w tym beta - karoten. Pomarańcze czerwone są bogate w antocyjany, które skutecznie blokują działanie wolnych rodników i przeciwdziałają stanom zapalnym.


Pomarańcze w cukrzycy

Czy cukrzyk może jeść pomarańcze? Jedzenie pomarańczy przez diabetyków powinno podlegać kontroli, jednak warto podkreślić, że sok pomarańczowy ma wyższy indeks glikemiczny niż cała pomarańcza. Spożywanie pomarańczy razem z błonnikiem, który zawiera, jest lepszym pomysłem dla cukrzyków, niż picie samego soku pomarańczowego, który spowoduje wzrost poziomu cukru we krwi.


Kto jeszcze nie powinien jeść pomarańczy?

Czy pomarańcze są zdrowe? Pomarańcze właściwości mają bardzo cenne jednak nie wszyscy osiągną korzyści z jej spożywania. Diabetycy nie powinni jeść za dużo pomarańczy i powinni pamiętać, że sok pomarańczowy powoduje niepożądany skok cukru we krwi. Osoby z chorobami układu pokarmowego takimi jak wrzody, zapalenia jelit czy zgaga powinny zrezygnować z jedzenia pomarańczy do czasu wyleczenia swoich dolegliwości.


Pomarańcze właściwości prozdrowotne

Pomarańcza właściwości ma wzmacniające na układ immunologiczny. Zawartość witaminy C sprawia, że warto jeść pomarańcze na wzmocnienie odporności. Jeszcze jakie witaminy ma pomarańcza? Zawiera sole kwasu foliowego czyli witaminę B9, które mają znaczenie w odnowie komórkowej. Obecność witamin z grupy B w miąższu pomarańczy pomaga w stresujących sytuacjach, a witamina B3 wzmacnia naczynia krwionośne. Warto jeść pomarańcze gdy jest się rekonwalescentom, w stanach anemii i w problemach trawiennych.


Jak kupić dobre owoce?

Owoce pomarańczy powinny mieć twardą, gładką i cienką skórkę. Organic Market oferuje pomarańcze z upraw ekologicznych, ponieważ wszystkie warzywa i owoce w ofercie sklepów stacjonarnych jak i w sklepie internetowym organic 24 są wyłącznie w jakości eko, organic. Warto jeść także albedo czyli biały miąższ pomarańczy oraz wykorzystać w kuchni skórki, a tylko jakość ekologiczna gwarantuje, że nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin.


Pomarańcze właściwości przy wysokim poziomie cholesterolu

Na poszczególne frakcje cholesterolu można mieć wpływ poprzez odpowiednie odżywianie. Wśród pokarmów, które mogą podnieść poziom pożądanej składowej czyli cholesterolu HDL, występują: tłuste ryby morskie, migdały, awokado, bogate źródła beta - karotenu oraz produkty bogate w witaminę C. Pomarańcze zawierają witaminę C i są wymieniane obok słodkiej papryki i brokułów jako produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń.


Jak jeść pomarańcze?

Jedzenie pomarańczy na śniadanie nie jest polecane. Najlepiej jeść pomarańcze pomiędzy posiłkami. Gdy pomarańcza jest obrana ze skórki najlepiej zjeść ją jak najszybciej, aby w kontakcie z powietrzem nie ubywały jej wartości odżywcze. Sok pomarańczowy najlepiej wypić pół godziny przed posiłkiem, ponieważ jest trawiony znacznie szybciej niż cały owoc. Sok pomarańczowy w sąsiedztwie pieczywa, masła, dżemu i kawy to posiłek bardzo zakwaszający. A czy sok z pomarańczy jest zdrowy? Sok z pomarańczy na co pomaga?


Sok z pomarańczy

Czy sok pomarańczowy ma właściwości pomarańczy? Gdy wyciśniemy sok z pomarańczy na co pomaga? Świeży sok z pomarańczy to źródło potasu. 225 ml soku pomarańczowego to 472 mg potasu. Wiadomo, że dostarczenie takiej ilości do organizmu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 40%. Ponieważ sok pomarańczowy zawiera duże ilości kwasu cytrynowego to ma możliwość alkalizowania moczu co zapobiega kamicy nerkowej.


Co to jest odporność?

Układ odpornościowy to złożony system w całym organizmie, który chroni przed bakteriami, wirusami i innymi niepożądanymi przez organizm czynnikami. Odporność jest osłabiona przez niewłaściwą dietę, niedostosowany do organizmu tryb życia i przewlekły stres. Budowanie prawidłowej odporności powinno trwać przez cały rok. Codziennie trzeba dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i prozdrowotne.


Cytrusy na wzmocnienie odporności

Owoc cytrusowe takie jak: cytryny, pomarańcze czy grejfruty zawierają kilka rodzajów substancji roślinnych, które razem działają wielokrotnie silniej niż każda osobno. Cytrusy zawierają olejki eteryczne, których działanie jest wielokierunkowe. Olejek cytrynowy i olejek pomarańczowy mają również swoją rolę na wzmocnienie odporności w aromaterapii. Pomarańcze właściwości pięknego zapachu zawdzięczają właśnie zawartości olejków eterycznych.


Ekologiczny syrop na przeziębienie

Na kaszel i przeziębienie warto przygotować sobie własny aromatyczny syrop. W tym celu trzeba 10 pomarańczy ekologicznych i 3 eko cytryny umyć i obrać ze skórek. Do soku wyciśniętego z cytrusów dodać skórki i zostawić na 2h. Następnie sok odcedzić, dodać 1,7 kg cukru trzcinowego bio, postawić na ogniu i gotować, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Powstającą pianę trzeba zbierać łyżką cedzakową. Syrop wlać do wyparzonej szklanej butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Przepis na gorącą pomarańczę

Pomarańcze właściwości mają orzeźwiające i ochładzające. Pomarańcze z upraw ekologicznych można wykorzystać w całości. Skórka pomarańczy jest bogata w olejek pomarańczowy i dzięki niej można przygotować pyszny rozgrzewający napój. W tym celu trzeba obrać skórę z 1 ekologicznej umytej wcześniej pomarańczy, zalać szklanką wrzącej wody i zostawić do pełnego zaparzenia na ok. 10 minut. Następnie do napoju dodaje się sok wyciśnięty z owocu i rozdrobniony kwalek imbiru.


Pomarańcze i sok pomarańczowy w kuchni

Dzięki temu, że pomarańcze właściwości mają zarówno orzeźwiające jak i aromatyczne sok pomarańczowy, skórka pomarańczowa czy miąższ pomarańczy doskonale komponują się w wielu potrawach. Pomarańcze są w nich przyprawą o dużym smakowo znaczeniu. Warto, żeby były najwyższej jakości. Przypominamy, że w Organic Market i organic 24 wszystkie warzywa i owoce w ofercie pochodzą z upraw ekologicznych.


Kremowy dressing z pomarańczą

Do sałat czy kapusty służących do zrobienia sałatki, a które z natury mają gorzki posmak, warto dodawać dressing, który zbalansuje odczucia smakowe. W tym celu 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy gotuje się przez 10 minut w 350 ml bulionu warzywnego. Gdy powstała masa przestygnie, dodaje się drobno posiekaną cebulkę, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy i sok z jednej pomarańczy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem i cieszyć się subtelnym cytrusowym aromatem sałatki.


Ekologiczna pomarańczowa przekąska

Z pomarańczowej marchewki i pomarańczy w jakości eko można przygotować smaczną ekologiczną przekąskę. W tym celu 0,5 kg bio marchwi kroi się na cienkie plasterki i miesza z 0,5 szklanki soku z bio pomarańczy, szczyptą cynamonu i 1 łyżeczką skórki startej z bio pomarańczy. Tak przyrządzone plasterki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w temperaturze 50 st. C suszy się w termoobiegu przez ok. 6 h.


Pomarańcze właściwości podsumowanie

Aby móc bezpiecznie wykorzystać całe pomarańcze warto wybierać owoce z certyfikatem ekologicznym. W białym miąższu surowych owoców znajduje się dużo pektyny, która reguluje funkcje jelit i działa osłonowo na śluzówkę przewodu pokarmowego. Jak w przypadku wszystkich produktów, przed zjedzeniem warto znać przeciwwskazania co do ich spożywania i indywidualnie dokonywać wyborów. Pomarańcze i sok pomarańczowy są bogate w witaminę C. Gdy zje się 3 średniej wielkości pomarańcze, można dostarczyć do organizmu dzienną dawkę tej cennej witaminy. W pomarańczach witamina C jest związana z bioflawonoidami co wspiera regenerację tkanki łącznej. Pomarańcze czerwonej odmiany są bardzo bogate w antocyjany, które blokują działanie wolnych rodników. Pomarańcze mogą też przeciwdziałać cellulitowi, ponieważ poprawiając przepływ zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.