
Burak ekologiczny 1kg - BIO (PL)
Burak czerwony bogaty jest w witaminy C i B1 zawiera mnóstwo makro i mikroelementów. W jego składzie jest dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów.
Burak jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Pełno jest w nim również witamin z grupy B oraz witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
>>> Ponieważ ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych najlepiej jest spożywać je na surowo lub wyciskać z nich sok, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych. Buraki swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają również ogromnej ilości antocyjanów.
>>> Burak jest warzywem niskokalorycznym w 100g zaledwie 43 kcal. Warto go więc włączyć do każdej diety.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.
Składniki:
- 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
- 4-6 buraków
- 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
- chrzan
- ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
- opcjonalnie: śmietana
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food