Herbatka ekologiczna czosnek niedźwiedzi.
Waga: 25g
Zawiera olejki eteryczne i kwas askorbinowy. Związki te mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Reguluje florę bakteryjna jelit.
Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, odtruwające organizm i przeciwnowotworowe, zapobiega okładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Obniża ciśnienie krwi wobec czego ma korzystny wpływ na pracę serca i naczynia krwionośne.
Certyfikat nr AAF-1 Nr RE-06/2003/PL
Wyroby z serii ekologicznej wyprodukowane zostały z surowców zebranych z dzikich ostępów leśnych, nieskażonych działalnością człowieka.
O czystości certyfikowanego rejonu, z którego pozyskujemy surowce niech świadczy chociażby: jeden z najwyższych i najgrubszych dębów w Polsce -„ Rudosław", zespół pięćdziesięciu ośmiu starych 500-letnich dębów w Siemionach oraz caly szereg rzadkich roślin, rzadko występujących w innych rejonach Polski.
Obfitość roślin zielarskich w tym rejonie pozwala nam stworzyć produkty unikalnej czystości ekologicznej i oferować Państwu smaki zaczerpnięte wprost z najczystszej natury.
W samym sercu tej pięknej, czystej krainy zbieramy potrzebne nam surowce i przygotowujemy z nich nasze wyroby.
Podlasie należy do najczystszych ekologicznie obszarów Polski.
Pokryte jest w dużym stopniu lasami, nieużytkami i zbiornikami wodnymi. W rejonie tym zachowała się zróżnicowana i bogata flora, a wśród niej bardzo wiele roślin zielarskich.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)
• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół
• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
• ½ szklanki kefiru
• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• ulubiony olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.