BIO

Pomidory ekologiczne (500g) - BIO (I)

Kod: 283109???????
Pomidory to smaczne i pożywne owoce, które warto regularnie włączać do swojej diety. Są bogate w witaminy A, C i potas, wspierając zdrowe serce, wzrok i odporność. Likopen, odpowiedzialny za ich czerwony kolor, to silny przeciwutleniacz, chroniący przed chorobami serca i nowotworami. Pomidory są niskokaloryczne, co sprawia, że są idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo, zawartość błonnika korzystnie wpływa na trawienie.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Francja

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.>> Masa netto: minimalna 500g lub wielokrotność 500g (np. 1kg = 2szt.)

Przy uprawie ekologicznych warzyw nie stosuje się sztucznych nawozów, oprysków ani pestycydów. Ekologiczne warzywa rosną bez przyspieszaczy czy ulepszaczy, które sprawiają, że rośliny mogą wzrastać w szybkim tempie. Warzywa bio, które oferujemy, to wyselekcjonowane, naturalnie powstałe rośliny, które zostały otoczone opieką na każdym etapie swojego wzrostu.

W gospodarstwach ekologicznych:
- zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
- zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
- nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
- nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
- zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
- uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Gazpacho andaluz – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy, to jedna z najsłynniejszych hiszpańskich potraw. Przyrządza się ją z surowych warzyw i wykorzystuje w ten sposób najcenniejsze dary lata – aromatyczne pomidory, dojrzałe ogórki, chrupiącą paprykę, młodą cebulkę i czosnek.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "Roślinne kuchnie świata".

 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dojrzałych pomidorów
  • 2 dojrzałe ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża kromka białego chleba
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Do podania:

  • 4 kromki chleba lub bułki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pędy cebulki dymki lub kilka listków bazylii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i pokrój na kawałki, czosnek obierz i zmiażdż. Pomidory i ogórki dokładnie umyj; nie obieraj, tylko pokrój w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne razem z białymi błonkami i pokrój miąższ na duże kawałki.

2. Wszystkie warzywa umieść w misce lub kielichu blendera, dodaj miąższ z 1 kromki chleba, posól 1 płaską łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

3. Zmiksuj składniki, dodając po trochu oliwę. Dodaj ocet, pieprz i, jeśli trzeba, także nieco więcej soli. Odstaw do lodówki na 10 minut.

4. W tym czasie przygotuj grzanki: rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Posól każdą kromkę i przesmaż, aż się zarumieni. Drobno pokrój dymkę lub wybierz ładne listki bazylii do przybrania.

Serwowanie:

Zupę podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach. Skrop oliwą i posyp dymką lub przybierz bazylią. Podawaj z grzanką