

*Pomidory ekologiczne (500g) - BIO (I)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Francja
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.>> Masa netto: minimalna 500g lub wielokrotność 500g (np. 1kg = 2szt.)
Przy uprawie ekologicznych warzyw nie stosuje się sztucznych nawozów, oprysków ani pestycydów. Ekologiczne warzywa rosną bez przyspieszaczy czy ulepszaczy, które sprawiają, że rośliny mogą wzrastać w szybkim tempie. Warzywa bio, które oferujemy, to wyselekcjonowane, naturalnie powstałe rośliny, które zostały otoczone opieką na każdym etapie swojego wzrostu.
W gospodarstwach ekologicznych:
- zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
- zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
- nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
- nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
- zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
- uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 250 g soczewicy zielonej
- marchew
- cukinia
- cebula
- bakłażan
- pomidory
- oliwa z oliwek extra virgin
- ser do posypania potrawy
PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni lekko prażymy pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy pokrojoną w taką samą formę marchew, mieszamy kilka minut. Wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy trochę wody (wodę uzupełniamy przez cały czas przyrządzania potrawy). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki (niezbyt małe): cukinię i bakłażan, mieszamy, podduszamy. Potrawa powinna być mieszana w zasadzie przez cały czas jej przyrządzania. Dodajemy opłukaną zieloną soczewicę, pamiętamy o uzupełnianiu wody. Solimy pod koniec (gdy soczewica będzie miękka), dodajemy pokrojony pomidor, polewamy oliwą, posypujemy serem. Ta potrawa jest pyszna bez dodatkowych przypraw! O smaku decydują warzywa, doskonałej jakości oliwa i ser.