BIO

Pomidory ekologiczne (500g) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 283109???????
Pomidory to smaczne i pożywne owoce, które warto regularnie włączać do swojej diety. Są bogate w witaminy A, C i potas, wspierając zdrowe serce, wzrok i odporność. Likopen, odpowiedzialny za ich czerwony kolor, to silny przeciwutleniacz, chroniący przed chorobami serca i nowotworami. Pomidory są niskokaloryczne, co sprawia, że są idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo, zawartość błonnika korzystnie wpływa na trawienie.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Francja

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.>> Masa netto: minimalna 500g lub wielokrotność 500g (np. 1kg = 2szt.)

Przy uprawie ekologicznych warzyw nie stosuje się sztucznych nawozów, oprysków ani pestycydów. Ekologiczne warzywa rosną bez przyspieszaczy czy ulepszaczy, które sprawiają, że rośliny mogą wzrastać w szybkim tempie. Warzywa bio, które oferujemy, to wyselekcjonowane, naturalnie powstałe rośliny, które zostały otoczone opieką na każdym etapie swojego wzrostu.

W gospodarstwach ekologicznych:
- zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
- zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
- nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
- nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
- zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
- uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Potrawa jednopatelniowa z kaszy i soczewicy
Potrawa jednopatelniowa z kaszy i soczewicy

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

Na suchej patelni lekko prażymy pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy pokrojoną w taką samą formę marchew, mieszamy kilka minut. Wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy trochę wody (wodę uzupełniamy przez cały czas przyrządzania potrawy). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki (niezbyt małe): cukinię i bakłażan, mieszamy, podduszamy. Potrawa powinna być mieszana w zasadzie przez cały czas jej przyrządzania. Dodajemy opłukaną zieloną soczewicę, pamiętamy o uzupełnianiu wody. Solimy pod koniec (gdy soczewica będzie miękka), dodajemy pokrojony pomidor, polewamy oliwą, posypujemy serem. Ta potrawa jest pyszna bez dodatkowych przypraw! O smaku decydują warzywa, doskonałej jakości oliwa i ser.