BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ISOLA Napój sojowy ekologiczny (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8023678161387
Producent: ISOLA BIO

Mleko sojowe z doskonałych, pożywnych ziaren soi, które zbieramy na naszych ziemiach, w naszym domu powstaje czysta dobroć oparta na roślinach – łącząc autentyczny smak, przyjemnie lekką konsystencję i zdrowe białka, które obudzą lub wzmocnią Cię, gdy najbardziej tego potrzebujesz! Wypróbuj go na śniadanie na ciepło lub na zimno, aby rozpocząć dzień pełen energii i wykorzystaj go w pełni w kuchni – koktajle, desery, sosy… cokolwiek! Uwolnij swoją kreatywność!

Objętość netto: 1l

Producent: ISOLA

Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

Pochodzenie: Włochy

Składniki: woda, włoska SOJA* 7,5, sól morska *składniki pochodzenia ekologicznego Informacje o alergenach: zawiera soję.

Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna (kJ/kcal): 171/41 Białko (g): 3,6 Węglowodany (g): 1,1 W tym cukry (g): 0,5 Tłuszcz (g): 2,3 W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6 Błonnik pokarmowy (g): 0,5 Sól (g): 0,11

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

Przepis

Wegańskie drożdżówki z serem
Wegańskie drożdżówki  z  serem

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka

 

Na 1 porcję: Kalorie: 441,3 kcal Białko: 9,5 g Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 79 g Błonnik: 1,9 g

Składniki na 10 porcji:

Ciasto

• 500 g mąki pszennej

• 100 g cukru trzcinowego

• 250 ml napoju roślinnego + odrobina do posmarowania bułeczek

• 5 łyżek oleju

• 25 g drożdży

• ½ łyżeczki soli

Nadzienie

• 1 kostka naturalnego tofu

• 50 g kaszy jaglanej

• 50 g cukru trzcinowego

• 200 ml mleczka kokosowego

• 3 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier

• 10 łyżek cukru pudru

• 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce dokładnie wymieszaj napój roślinny, cukier oraz drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj mąkę, olej oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsyp je mąką.

3. Jednolite, wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

 4. Kaszę jaglaną wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, a następnie przepłucz pod         bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na średnim     ogniu, aż kasza będzie miękka.

 5. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj tofu, cukier, sok z     cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2–4 części.

 7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 40 centymetrów.   Rozprowadź odpowiednią porcję nadzienia na cieście.

 8. Dwa naprzeciwległe brzegi ciasta zawiń do środka, a potem zroluj całość jak   naleśnik, tak by stworzyć wałek, i nożem pokrój go na 3–5 drożdżówek.

 9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

 10. Każdy z kawałków ciasta chwyć za końcówki i zakręć raz lub dwa razy.   Odkładaj na blachę. Pamiętaj, by zachować odstępy między drożdżówkami.

11. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj każdą bułeczkę odrobiną napoju roślinnego i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut.

12. Po tym czasie blachę wsuń do piekarnika i piecz bułeczki około 20 minut.

13. Przygotuj lukier: w kubku dokładnie wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.

14. Przestudzone drożdżówki udekoruj lukrem.