BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ISOLA Napój sojowy ekologiczny (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8023678161387
Producent: ISOLA BIO

Mleko sojowe z doskonałych, pożywnych ziaren soi, które zbieramy na naszych ziemiach, w naszym domu powstaje czysta dobroć oparta na roślinach – łącząc autentyczny smak, przyjemnie lekką konsystencję i zdrowe białka, które obudzą lub wzmocnią Cię, gdy najbardziej tego potrzebujesz! Wypróbuj go na śniadanie na ciepło lub na zimno, aby rozpocząć dzień pełen energii i wykorzystaj go w pełni w kuchni – koktajle, desery, sosy… cokolwiek! Uwolnij swoją kreatywność!

Objętość netto: 1l

Producent: ISOLA

Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

Pochodzenie: Włochy

Składniki: woda, włoska SOJA* 7,5, sól morska *składniki pochodzenia ekologicznego Informacje o alergenach: zawiera soję.

Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna (kJ/kcal): 171/41 Białko (g): 3,6 Węglowodany (g): 1,1 W tym cukry (g): 0,5 Tłuszcz (g): 2,3 W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6 Błonnik pokarmowy (g): 0,5 Sól (g): 0,11

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

Przepis

Złociste brytyjskie babeczki
Złociste brytyjskie babeczki

Oto najprostszy i najszybszy przepis na babeczki ze wszystkich, które sprawdziłam przez wiele lat. Nieustannie korzystam z niego z córką, ponieważ nic w nim nie może pójść źle.

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

Składniki (na 6 sztuk)

  • 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąk uniwersalnej
  • 55 g bezmlecznej margaryny słonecznikowej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek niesłodzonego napoju sojowego
  • trochę napoju sojowego do posmarowania babeczek
  • cukier do posypania

1. Przesiej obie mąki do miski. Dodaj margarynę i palcami rozmieszaj ją z mąką, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.

2. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj.

3. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem sojowym.

4. Na środku suchych składników zrób zagłębienie i wlej w nie masę mleczno-jajeczną.

5. Używając ostrego noża, połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej mleka sojowego.

6. Oprósz ręce mąką i uformuj z ciasta kulę. Połóż ją na oprószony mąką blat i delikatnie rozgnieć dłońmi na placek o grubości co najmniej 2 cm.

7. Za pomocą oprószonej mąką wykrawaczki o średni 5 cm wytnij z ciasta pięć kółek. Zdecydowanym ruchem dociśnij wykrawaczkę do blatu, nie obracając jej przy tym.

8. Zagnić skrawki ciasta i uformuj szósty krążek.

9. Wycięte koła przełóż na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Każde koło posmaruj mlekiem sojowym i posyp odrobiną cukru.

10. Wstaw blachę na górną półkę piekarnika i piecz babeczek 10-15 minut. Powinny dobrze wyrosnąć, stwardnieć i nabrać złocistobrązowego koloru.

11. Ostudź babeczki na kratce i podawaj na ciepło. Najlepiej zjeść je tego samego dnia.