WEGETARIAŃSKI BIO

*CHARSZNICKIE POLA Kapusta kiszona (750g) - BIO

(1 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 5906395043026
Charsznicka Kapusta kiszona ekologiczna - 100% naturalna, niepasteryzowana kapusta kiszona. Kapusta z upraw ekologicznych oraz tradycyjny proces produkcji poddawany procedurze certyfikacji gwarantują najwyższą jakość. >>> Produkt tradycyjny z Małopolski. 28 listopada 2006 roku kapusta została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. >>> Dzięki doborowi składników najwyższej jakości oraz zastosowaniu wentyla odprowadzającego naturalne gazy z procesu kiszenia, produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości ani przeciwutleniaczy.

Masa netto: 750g

Masa netto po odsączeniu: 600g

Producent: CHARSZNICKIE POLA

Dystrybutor: Eko wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: kapusta biała*, sól. 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 86/20
Węglowodany (g): 2,5
- w  tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 0,1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1

Białko (g): 0,5
Sól (g): 1,25

Certyfikat: PL-EKO-04

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 4°C - 8°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK 
Bez cukru: TAK 
Bez barwników: TAK 
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK 
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie
E

Najlepsza kapusta kiszona na rynku. Bez konserwantow, niepasteryzowana, z mala iloscia soli. Nie ma lepszej na rynku.

Przepis

Pierogi z farszem kapuściano-grzybowym
Pierogi z farszem kapuściano-grzybowym

SKŁADNIKI:

Ciasto:

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Gotowa lista składników

 

PRZYGOTOWANIE:

Podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Powinno być cienkie, prawie przezroczyste. Na stolnicy łączę jajko z mąką i dolewam tyle wody, by powstało ciasto dość twarde, ale na tyle elastyczne, by dało się rozwałkować na cienki placek. Nasze babcie używały tylko wrzątku, ale może być po prostu przegotowana woda. Jeżeli ciasto się klei, podsypuję do wałkowania mąki. Wykrawam krążki szklanką, najlepiej do whiskey, na środek każdego krążka nakładam łyżkę farszu, zwilżam brzegi pierogów wodą, żeby lepiej się kleiły, składam na pół i dokładnie je zlepiam. Gotuję wodę w dużym garnku, dolewam odrobinę oliwy i wrzucam pierogi do gotującej się wody. Wyjmuję łyżką cedzakową, po pięciu minutach od wypłynięcia.Przepisy na farsz pochodzą z książki mojej Mamy. Przygotowanie farszu: Kapustę płuczę zimną wodą, kroję, wkładam do garnka, zalewam wodą, tak żeby była przykryta, i gotuję przez godzinę. Grzyby zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Wywar wlewam do kapusty. Kapustę odcedzam na sitku i odciskam. Na patelni na 3 łyżkach oleju zrumieniam posiekane drobno cebule. Dodaję kapustę i pokrojone w paski grzyby. Solę i pieprzę, mieszam dokładnie. Zdejmuję z palnika i studzę.

Poleca Katarzyna Meller autorka ksiażki „W kuchni Mamy i córki”