

ORGANIC Kasza bulgur ekologiczny (500g) - BIO
Kasza bulgur ekologiczna
Składniki: bulgur (kasza)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Produkt zawiera gluten, może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 500g
Pochodzenie: Turcja
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 388kcal (1644 kJ)
Białko: 23g
Węglowodany: 78g
w tym cukry: 0,4g
Tłuszcz: 1,0g
w tym kwasy nasycone: 0,2g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904 dla Organic Farma Zdrowia S.A., ul.Głubczycka 11/1, 02-417 Warszawa (PL-EKO-01-5576)
Sposób przygotowania: bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Nastepnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
- 320 g kaszy bulgur
- 700 ml bulionu warzywnego
- 40 ml oliwek czarnych
- 50 g pomidorków suszonych
- 30 g orzeszków pinii
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów laskowych (uprażonych)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól morska
Do bulionu:
- 2 marchewki
- 5–6 listków botwiny
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 1 łyżka soli
- 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.