BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Kasza jaglana (1kg) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814664563
    Producent: Bioplanet
  • Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

    Kasza jaglana BIO

    Masa netto: 1kg

    Producent: BIOPLANET

    Dystrybutor: Bio Planet 

    Kraj pochodzenia: Polska

    Kraj pochodzenia składników: Ukraina

    Skład: kasza jaglana* 100%

    *składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1514 kJ/ 358 kcal
    Węglowodany (g): 69
     - w tym cukry (g): 1,4
    Tłuszcz (g): 3,9
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9

    Białko (g): 9,8
    Sól (g): 0 

    Sposób przygotowania: 
    zagotować 400ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok.15min.

     

     

    Przepis

    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem
    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem

    SKŁADNIKI:

    • 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
    • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    • 300g (ok. 200g suchej)
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
    • 2 łyżki płatków drożdżowych
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.