BIO PLANET Kasza jaglana 1kg - BIO
Masa netto: 1kg
Producent: BIOPLANET
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj pochodzenia składników: Ukraina
Skład: kasza jaglana* 100%
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1514 kJ/ 358 kcal
Węglowodany (g): 69
- w tym cukry (g): 1,4
Tłuszcz (g): 3,9
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9
Białko (g): 9,8
Sól (g): 0
Sposób przygotowania:
zagotować 400ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok.15min.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Wegański pasztet jaglany z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Dzięki połączeniu tych składników, wraz z dodatkiem aromatycznego estragonu i słodkiego jabłka, powstaje pyszny pasztet, który z powodzeniem zaspokoi Twoje apetyty i podniesie walory smakowe Twojego świątecznego stołu. Przepis ten jest doskonałym rozwiązaniem dla wegan, ale również dla osób szukających zdrowszych alternatyw mięsnych pasztetów.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy –
- 300g (ok. 200g suchej)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.