

Kasza gryczana palona BIO
Ekologiczna kasza gryczana palona, otrzymana z obłuszczonego ziarna gryki, należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów i past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami czy gulaszem. Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo-warzywnych, jako nadzienie do pierogów i naleśników z pełnoziarnistej mąki.
Sposób przygotowania: kasza nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem w proporcji 1:1 (1 porcja kaszy na 1 porcję wody) i trzymać pod przykryciem ok 7 min.
Składniki: kasza gryczana palona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza W 100g:
Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 75 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 12 g
Sól - 0,03 g
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki
A: Czas przygotowania: 30 minut
- 1 ząbek czosnku
- garść kiełków rzodkiewki
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- szczypta cząbru
- 2 łyżki sosu sojowego
- trochę natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 4 łyżki oleju sezamowego
Składniki B:
- czerwona cebula garść grubego szczypioru,
- szczypta różowej soli
- starty parmezan do posypania
Sposób przyrządzenia: Do wysokiego naczynia wkładamy po kolei składniki z listy A i miksujemy używając blendera na niskich obrotach. Potem dodajemy składniki z listy B. Całość mieszamy. Na rozgrzaną patelnię ceramiczną wkładamy uformowane w ręku placuszki i smażymy z obu stron. Gotowe placuszki posypujemy startym parmezanem i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.