*ANDECHSER Kefir 1,5% tł. (500g) - BIO
Masa netto: 500g
Producent: Andechser
Kraj producenta: Niemcy
Skład: ekologiczny kefir o zawartości tłuszczu 1,5% (ekologiczne mleko chude o zawartości 1,5% tłuszczu, kultury bakterii kefirowych).
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 183kJ / 44kcal;
białko: 3,4g;
węglowodany: 4,1g;
tłuszcz: 1,5g.
Certyfikacja: DE-ÖKO-001 rolnictwo UE
DE BY 117 EG
Wyprodukowano przez Andechser Molkerei Scheitz GmbH D-82346 Andechs Niemcy. Dystrybucja w Polsce: PPH Temar Sp. j., ul. Tartaczna 34, 40-749 Katowice (PL-EKO-03 COBICO).
Warunki przechowywania : Przechowywać w temperaturze od +4 do +8ºC
Termin przydatności do spożycia: nie krótsza niż 7 dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: NIE
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)
• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół
• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
• ½ szklanki kefiru
• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• ulubiony olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.