SUPERFOODS Łuski babki jajowatej (100 g) - BIO
ZALECANE SPOŻYCIE: Należy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania łusek zalecane jest picie dużej ilości płynów.
Wartość energetyczna: 802 kJ / 192 kcal
Tłuszcz - 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 1,7 g
w tym cukry - 0,2 g
Błonnik - 85 g
Białko - 2,4 g
Sól - 0,02 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki:
• 100 g mąki ryżowej
• 100 g mąki owsianej
• 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania
• 100 g skrobii ziemniaczanej
• 20 g łupiny (łuski) babki jajowatej
• 7 g suchych drożdży
• sól (12 g w przypadku soli himalajskiej)
• 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
• około 500 ml ciepłej wody
Suche składniki wymieszaj, dodaj syrop. Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Ma być miękkie, elastyczne i słone. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką i chwilę zagniataj. Uformuj bułki o długości 10 cm. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Naczynie żaroodporne ( z pokrywką) wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Do gorącego naczynia włóż 2 bułki, natnij i przykryj pokrywką. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij je i wystudź na kratce z piekarnika. Tak samo postępuj z kolejnymi bułkami. Jeśli w pomieszczeniu jest niska temperatura, ciasto może wyrastać dłużej.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.