ORGANIC Migdały blanszowane ekologiczne (150g) - BIO
Masa netto: 150g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: migdały blanszowane ekologiczne 100%.
Alergeny: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna - 2508 kJ / 607 kcal
- Tłuszcz - 53 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,1 g
- - Węglowodany - 3,9 g
- - w tym cukry - 3,5 g
- Błonnik - 13 g
- Białko - 22 g
- Sól - 0,03 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".
Składniki na 3 makowczyki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 80g cukru
- 100g masła
- 6 łyżek konfitury pomarańczowej
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- olejek migdałowy lub esencja waniliowa
- 2 jajka
- miód – do smaku
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Lukier:
- sok z pomarańczy
- cukier puder
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.
Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.
Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.