WEGETARIAŃSKI BIO

*FRANCIA Mozzarella (125g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4012642000139
    Producent: FRANCIA
  • Ser mozzarella ekologiczny, 1 kulka

     

    Masa netto: 125g

    Producent: Francia Mozzarella GmbH, Volkmarstraße 9-11, D-12099 Berlin, Niemcy.

    Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Skład: pasteryzowane mleko ekologiczne, kultury bakterii, sól, podpuszczka mikrobiologiczna.
    Zawartość tłuszczu: 45%

    Średnia wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 233,1 kcal (969,3 kJ)

    Białko: 18,1g

    Węglowodany: 1,7g

    Tłuszcz: 17,1g

    Alergeny: mleko łącznie z laktozą

    Certyfikat: DE-EKO-034 rolnictwo UE,  AGRO BIO TEST PL-EKO-07

    Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze od +4 do +7ºC.

    Przepis

    Smażone ryżowe kuleczki z serem
    Smażone ryżowe kuleczki z serem

    Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

    Przygotowanie: 60 min

    Odpoczynek: 60 min

    Gotowanie: 20 min

    Poziom: średnio trudny

    Składniki na 15 sztuk:

    • 250 g ryżu arborio
    • 170 g wołowiny mielonej
    • 80 g wątróbek z kurczaka
    • 50 g suszonych borowików
    • 1 mała biała cebula
    • 400 g passaty pomidorowej
    • 1 l wywaru mięsnego
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
    • 80 g masła (50 g + 30 g na koniec do mieszania)
    • 2 jajka M
    • oliwa z oliwek extra vergine
    • sól, pieprz

    Nadzienie:

    • 250 g mozzarelli

    Dodatkowo:

    Przygotowanie:

    Grzyby moczymy w ciepłej wodzie. Wątróbki drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy oliwę i smażymy posiekaną cebulę oraz mięso mielone, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy wątróbki i odsączone oraz pokrojone grzyby. Podsmażamy ok. 5 minut. Wlewamy wino, zwiększamy temperaturę, by odparować alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy ryż i mieszamy. W zależności od potrzeb wlewamy wywar mięsny. Ryż gotujemy, aż będzie miękki i zwarty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, tarty ser Parmigiano Reggiano i dokładnie mieszamy. Wbijamy dwa jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy całość na dużą blachę i delikatnie rozprowadzamy. Owijamy folią spożywczą, by dotykała powierzchni ryżu, dzięki czemu ryż nie wyschnie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Nadzienie Mozzarellę kroimy na kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gdy ryż wystygnie, formujemy kulki dłońmi, nadając im owalny kształt. Do każdego z nich wkładamy kawałek mozzarelli i dokładnie zamykamy. W taki sposób formujemy wszystkie kulki. Następnie obtaczamy je ze wszystkich stron w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180 stopni i smażymy, aż się zarumienią. Podczas smażenia muszą pływać w dużej ilości oleju. Warto korzystać z garnka o małej średnicy, dzięki czemu zużyjemy mniej oleju. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.