BIO

ORGANIC Płatki owsiane ekologiczne (300g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczne płatki OWSIANE uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki OWSIANE to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.

Sposób przygotowania: do 500ml zagotowanej wody (lub mleka) wsypać ok. 60g płatków i gotować ok.10min od czasu do czasu mieszając.

 

Masa netto: 300g

Producent: ORGANIC

Kraj pochodzenia: Ukraina

Składniki: ekologiczne płatki owsiane 100%. Możliwa obecność zbóż zawierających: gluten, orzeszki ziemne i innych orzechów oraz sezamu.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1567/ 372
Węglowodany (g): 58,0
 - w tym cukry (g): 0,0
Tłuszcz (g): 7,1
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,3

Białko (g): 14,0
Sól (g): 0,02

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Przepis

Czekoladowe ciasto bez pieczenia
Czekoladowe ciasto bez pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 1 kubek płatków owsianych ekologicznych
  • 1 kubek orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów
  • 1/2 kubka suszonych: malin, morwy, jagód goji
  • garść rodzynek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki roślinnego napoju (ryżowego, owsianego lub sojowego)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ulubioną formę i wyłóż ją folią spożywczą (dzięki folii czekolada nie przyklei się do ścianek foremki). Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach i przenieś do miski. Następnie dodaj płatki owsiane, rodzynki i suszone owoce. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka. Stop ją na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając lub zrób to sposobem kąpieli parowej. Dodaj około 3 łyżek roślinnego mleka. Następnie dodaj szczyptę soli i syrop z agawy. Wymieszaj suche składniki, po czym wlej do nich roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łopatki. Przenieś masę do przygotowanej formy. Dobrze ją rozprowadź i wyrównaj na całej powierzchni. Schowaj w zimne miejsce na 1-2 godziny. Następnie wyciągnij ciasto z foremki. Usuń folię spożywczą. Pokrój ciasto na dowolne kształty: kwadraty lub podłużne batoniki.