WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Płatki owsiane pełnoziarniste ekologiczne (300g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249973695
  • Płatki owsiane pełnoziarniste BIO

     

    Masa netto: 300g

    Producent: ORGANIC

    Kraj pochodzenia: Ukraina

    Składniki: ekologiczne płatki owsiane 100%. Możliwa obecność zbóż zawierających: gluten, orzeszki ziemne i innych orzechów oraz sezamu.

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1567/ 372
    Węglowodany (g): 58,0
     - w tym cukry (g): 0,0
    Tłuszcz (g): 7,1
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,3

    Białko (g): 14,0
    Sól (g): 0,02

    Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE

    Sposób przygotowania: do 500ml zagotowanej wody (lub mleka) wsypać ok. 60g płatków i gotować ok.10min

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Czekoladowe ciasto bez pieczenia
    Czekoladowe ciasto bez pieczenia

    SKŁADNIKI:

    • 1 kubek płatków owsianych ekologicznych
    • 1 kubek orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów
    • 1/2 kubka suszonych: malin, morwy, jagód goji
    • garść rodzynek
    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 3 łyżki roślinnego napoju (ryżowego, owsianego lub sojowego)
    • 2-3 łyżki syropu z agawy

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotuj ulubioną formę i wyłóż ją folią spożywczą (dzięki folii czekolada nie przyklei się do ścianek foremki). Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach i przenieś do miski. Następnie dodaj płatki owsiane, rodzynki i suszone owoce. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka. Stop ją na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając lub zrób to sposobem kąpieli parowej. Dodaj około 3 łyżek roślinnego mleka. Następnie dodaj szczyptę soli i syrop z agawy. Wymieszaj suche składniki, po czym wlej do nich roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łopatki. Przenieś masę do przygotowanej formy. Dobrze ją rozprowadź i wyrównaj na całej powierzchni. Schowaj w zimne miejsce na 1-2 godziny. Następnie wyciągnij ciasto z foremki. Usuń folię spożywczą. Pokrój ciasto na dowolne kształty: kwadraty lub podłużne batoniki.