BIO

Por ekologiczny 1szt. - BIO (PL)

Kod: 3229

Por ekologiczny, cenny ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze; można go jeść na surowo (taka forma niewskazana dla osób z wrażliwym żołądkiem), po ugotowaniu i uduszeniu; 100 g dostarcza ok. 30 kcal; jest zasadotwórczy, moczopędny, wzmaga laktację, poprawia czynność wątroby i wzmaga wydzielanie soków trawiennych, spożywany na surowo (bez przypraw) chroni przed zachorowaniem na grypę i choroby przeziębieniowe, jest dobrą odtrutką przy zatruciach nieświeżym pokarmem, grzybami, parami ołowiu ze spalin samochodowych lub w drukarni), sok ze świeżych porów jest dobrym środkiem przy kamicy nerkowej i nieżytach dróg moczowych; jest zaliczany do afrodyzjaków,

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Postny barszcz grzybowy na soku z kiszonej kapusty
Postny barszcz grzybowy na soku z kiszonej kapusty

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • mała cebula
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • liść pora
  • garść kiszonej kapusty
  • 300 ml soku z kapusty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pełna łyżka masła

Wykonanie:

Dzień wcześniej

1. Grzyby opłucz pod bieżącą letnią wodą. Następnie zalej ciepłą wodą (niepełnym litrem) i zostaw na noc.

W dniu podania

1. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Zostaw, by ostygły, a następnie pokrój je w paski. Nie wylewaj wywaru.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

3. Włoszczyznę umyj i obierz.

4. W garnku o pojemności 2,5 l zagotuj około 1 litr wody. Do wrzątku włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotuj 20 minut pod przykryciem.

5. Po tym czasie dodaj garść kiszonej kapusty i gotuj 20 minut.

6. Następnie dodaj grzyby oraz wywar, w którym się gotowały. Gotuj 2–3 minuty.

7. Wlej sok z kiszonej kapusty, dopraw zupę solą i pieprzem.

8. Na koniec wsyp pietruszkę.