ORGANIC Quinoa czerwona ekologiczna (komosa ryżowa) (200g) - BIO
Quinoa czerwona (komosa ryżowa) ekologiczna
Skład: quinoa czerwona ekologiczna
Masa netto: 200g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Komosa działa lekko rozgrzewająco, wzmacnia nerki, zawiera najwięcej białka (ok. 20 %) ze zbóż, wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi, przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 5 szt. oliwek czarnych
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kurkuma, pieprz ziołowy, sól
PRZYGOTOWANIE:
Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem. Czy wiesz, że? Komosa działa lekko rozgrzewająco, wzmacnia nerki, zawiera najwięcej białka (ok. 20 %) ze zbóż, wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi, przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.