WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Sałata lodowa ekologiczna [1szt.] - BIO (i)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 1037
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • Sałata lodowa ekologiczna

    Ilość: 1szt

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Wartość  odżywcza  sałaty  wynika  z  zawartości soli  mineralnych  (wapnia,  żelaza)  oraz  witaminy A , C, E i witamin z grupy B. Odmiany sałaty liściowej  oraz  głowiastej  o  luźnych,  ciemnozielonych  liściach  zawierają  więcej  witamin,  aniżeli pozostałe.

    Kiedy wproadzać do diety dziecka: można wprowadzać już od 12 miesiąca życia.

     

     

    Przepis

    Sałatka z komosą ryżową
    Sałatka z komosą ryżową

    SKŁADNIKI:

    • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 szklanka wody
    • 5 szt. oliwek czarnych
    • 3 liście sałaty lodowej
    • 5 szt. pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
    • łyżeczka szczypiorku
    • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/ 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • kurkuma, pieprz

     

     

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.