Sałata lodowa ekologiczna 1szt. - BIO (PL)
Sałata ekologiczna poprawia trawienie, zapobiegają zaparciom, działają moczopędnie i przeciwzapalnie. We wszystkich częściach świeżych zielonych roślin występuje karoten –żeby skorzystać z wit. A trzeba spożywać sałatę z odrobiną oleju; można zwielokrotnić jej walory żywieniowe poprzez dodanie siekanych „zielenin”(koperku, natki pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, mięty pieprzowej), rzodkiewki, ogórka, pomidora i np. jajka na twardo. Wartość odżywcza sałaty wynika z zawartości soli mineralnych (wapnia, żelaza) oraz witaminy A , C, E i witamin z grupy B. Odmiany sałaty liściowej oraz głowiastej o luźnych, ciemnozielonych liściach zawierają więcej witamin, aniżeli pozostałe.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
czas: 45 min ilość porcji: 3
Składniki:
2 ugotowane średniej wielkości buraki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
guacamole
wegański sos ravigote
główka sałaty
pomidory
ogórek
starte marchewki
4 szt Novish sticks / 1 wrapa
Wykonanie:
Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i włóż do miski z 75 ml letniej wody. Zmiksuj buraki i wodę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Mieszanka może być całkowicie gładka lub nadal nieco szorstka. Konsystencja zależy od Twoich upodobań. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną i oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Jeśli twoje ciasto nadal jest trochę lepkie, dodaj trochę mąki pszennej. Z ciasta przygotuj 6 kulek i pozostaw je na 20 minut pod kawałkiem folii. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Umyj i pokrój sałatę, pokrój ogórka i pomidory w plastry i zetrzyj marchewkę na tarce. Kiedy kulki z ciasta buraczanego odpoczną przez 20 minut, następnie je rozwałkuj. Posyp mąką blat i rozwałkuj kulki wałkiem do ciasta. Staraj się zwijać je tak cienko, jak to możliwe, uważając, aby ich nie podrzeć. Rozgrzej trochę oleju na patelni na średnim ogniu. Wrapy z buraków smaż przez kilka minut z obu stron. Upewnij się, że nie staną się zbyt twarde, w przeciwnym razie nie będziesz mógł ich później zwinąć. Po usmażeniu ostudź wrapy. W międzyczasie usmaż na patelni Novish Sticks. Dodaj trochę oleju na patelnię i smaż mrożone paluszki przez około 8 minut, regularnie obracając. Teraz nadszedł czas na zrobienie własnego wrapa! Wrapa posmaruj guacamole i posyp warzywami. Na koniec nałóż 4 patyczki Novish Sticks i posmaruj je odrobiną wegańskiego sosu ravigote. Zwiń folię i włóż szpikulec do kanapek, aby zabezpieczyć. Przekrój wrap na pół i ciesz się smakiem.