Wrapy z burakami i Novish sticks

Wrapy z burakami i Novish sticks

2

czas: 45 min ilość porcji: 3 

Składniki:

2 ugotowane średniej wielkości buraki

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

oliwa z oliwek

dodatkowo:

guacamole

wegański sos ravigote

główka sałaty

pomidory

ogórek

starte marchewki

4 szt Novish sticks / 1 wrapa

Wykonanie:

Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i włóż do miski z 75 ml letniej wody. Zmiksuj buraki i wodę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Mieszanka może być całkowicie gładka lub nadal nieco szorstka. Konsystencja zależy od Twoich upodobań. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną i oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Jeśli twoje ciasto nadal jest trochę lepkie, dodaj trochę mąki pszennej. Z ciasta przygotuj 6 kulek i pozostaw je na 20 minut pod kawałkiem folii. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Umyj i pokrój sałatę, pokrój ogórka i pomidory w plastry i zetrzyj marchewkę na tarce. Kiedy kulki z ciasta buraczanego odpoczną przez 20 minut, następnie je rozwałkuj. Posyp  mąką blat i rozwałkuj kulki wałkiem do ciasta. Staraj się zwijać je tak cienko, jak to możliwe, uważając, aby ich nie podrzeć. Rozgrzej trochę oleju na patelni na średnim ogniu. Wrapy z buraków smaż przez kilka minut z obu stron. Upewnij się, że nie staną się zbyt twarde, w przeciwnym razie nie będziesz mógł ich później zwinąć. Po usmażeniu ostudź wrapy. W międzyczasie usmaż na patelni Novish Sticks. Dodaj trochę oleju na patelnię i smaż mrożone paluszki przez około 8 minut, regularnie obracając. Teraz nadszedł czas na zrobienie własnego wrapa! Wrapa posmaruj guacamole i posyp warzywami. Na koniec nałóż 4 patyczki Novish Sticks i posmaruj je odrobiną wegańskiego sosu ravigote. Zwiń folię i włóż szpikulec do kanapek, aby zabezpieczyć. Przekrój wrap na pół i ciesz się smakiem.