Bez cukru i laktozy. Ciasto jagielnik

Bez cukru i laktozy. Ciasto jagielnik

2
Niezwykłe i zdrowe ciasto, które ma bardzo elegancki smak. Polecane dla diabetyków, ponieważ zawiera erytrol, a więc alternatywę dla białego cukru. Ponieważ jego składnikiem jest napój migdałowy ciasto mogą bez przeszkód spożywać osoby uczulone na mleko krowie.

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej

3,5 szklanki napoju migdałowego

4-6 łyżek erytrytolu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki goji (lub rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych daktyli)

2 jajka

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka ziarenek wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj 3 szklanki napoju migdałowego z erytrytolem i wanilią.

Kaszę opłucz, na suchej patelni lekko podpraż i dodaj do gotującego się napoju.

Gotuj do wchłonięcia płynu (ok. 30 minut).

Dodaj olej kokosowy. Gdy kasza trochę przestygnie dodaj pozostały napój migdałowy i zblenduj, dodaj jajka, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie.

Przełóż masę do blaszki posmarowanej olejem kokosowym. Piecz w 180 st. przez 40 minut.

Po przestudzeniu trzymaj w lodówce.