
Bez cukru i laktozy. Ciasto jagielnik
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej
3,5 szklanki napoju migdałowego
4-6 łyżek erytrytolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki goji (lub rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych daktyli)
2 jajka
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ziarenek wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj 3 szklanki napoju migdałowego z erytrytolem i wanilią.
Kaszę opłucz, na suchej patelni lekko podpraż i dodaj do gotującego się napoju.
Gotuj do wchłonięcia płynu (ok. 30 minut).
Dodaj olej kokosowy. Gdy kasza trochę przestygnie dodaj pozostały napój migdałowy i zblenduj, dodaj jajka, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie.
Przełóż masę do blaszki posmarowanej olejem kokosowym. Piecz w 180 st. przez 40 minut.
Po przestudzeniu trzymaj w lodówce.