HIT W zestawie taniej!
BIO
HIT W zestawie taniej!

EKOWITAL Sok z cytryn ekologicznych 100% (250 ml) - BIO

Kod: 5908249971530
Producent: EKO WITAL
Ekologiczny sok 100% wyciskany z sycylijskich cytryn. >>> Pasteryzowany.

Objętość netto: 250 ml

Producent: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: sok wyciśnięty z cytryn BIO 100%
Zawiera naturalnie występujące cukry

Wartość odżywcza produktu na 100 ml:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 120 kJ/ 28 kcal
  • Białko (g): 0,4
  • Węglowodany (g): 6,5
  •  - w tym cukry (g): 1,8
  • Tłuszcz (g): 0,1
  •  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,0
  • Błonnik pokarmowy (g): 0,4

Certyfikacja: IT-BIO-007, PL-EKO-01, rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Karp w orzechowej panierce
Karp w orzechowej panierce

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI

  • 1kg fileta z karpia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • masło
  • 2 białka jajek

PANIERKA

  • 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Wykonanie

1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.

2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

3. Białka ubij.

4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.

5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.

 

Rada Wioli

Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.