Objętość netto: 250 ml
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: sok wyciśnięty z cytryn BIO 100%
Zawiera naturalnie występujące cukry
Wartość odżywcza produktu na 100 ml:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 120 kJ/ 28 kcal
- Białko (g): 0,4
- Węglowodany (g): 6,5
- - w tym cukry (g): 1,8
- Tłuszcz (g): 0,1
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,0
- Błonnik pokarmowy (g): 0,4
Certyfikacja: IT-BIO-007, PL-EKO-01, rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 1kg fileta z karpia
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
- masło
- 2 białka jajek
PANIERKA
- 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie
1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.
2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
3. Białka ubij.
4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.
5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Rada Wioli
Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.