BIO PLANET Syrop z agawy ekologiczny (660g) - BIO
Syrop z agawy ekologiczny
Skład: syrop z agawy ekologiczny 100%
Masa netto: 660g
Objetośc netto: 478ml
Pochodzenie: Meksyk
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 312 kcal (1326 kJ)
Białko: 0g
Węglowodany: 78g
w tym cukry: 69g
Tłuszcz: 0g
Sól: 0g
Certyfikacja: MX-BIO-141 rolnictwo spoza UE
Wyprodukowano i butelkowano w Meksyku przez Industrializadora Integral del Agave S.A. de C.V. dla Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07-07904
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.
SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)
- 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szypta soli
- 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
- 70g syropu z agawy lub klonowego
- 70g oleju słonecznikowego
- puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
- woda (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni. Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.
Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”