Suszone algi morskie wyprodukowane metodą ekologiczną.
Źródło białka, witamin i minerałów.
Doskonały dodatek do sałatek, ryżu, gulaszów.
Masa netto: 25g.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Algi moczyć w wodzie z odrobiną soli przez ok.10 minut. Produkt zyska objętość dziesięciokrotnie większą niż w formie suszonej.
Gotowanie: Gotować przez 15-20 minut.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
Doskonały dressing do sałatek.
Pieczone algi po zmieleniu w moździerzu użyte mogą być jako przyprawa do dań.
Gotowane stanowią urozmaicenie zup, kremów, krokietów, placków, jajecznicy, ryżu i duszonych warzyw.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki wody
- suszone wakame
- 1 łyżka miso
- 1 marchew
- 1 cebula
- miękkie tofu
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku lub zielonej części pora
DODAJ WYSYSTKIE PRODUKTU DO KOSZYKA
PRZYGOTOWANIE:
Sporządzić wywar z warzyw: cebulę, marchew gotuje się w 2 szklankach wody przez 20 minut, z małym kawałkiem glonu wakame. Po ugotowaniu wlać miso rozprowadzone w małej ilości zimnej wody. Zostawić w wywarze 2 minuty nie dopuszczając do wrzenia. Można posypać szczypiorkiem lub pokrojonym drobno porem. Miękkie tofu pociąć na małe kostki i wrzucić pod koniec gotowania.