7 produktów, które powinny się znaleźć w diecie ciężarnej
Wbrew popularnemu sformułowaniu, przyszła mama wcale nie musi jeść za dwoje. Rzecz w tym, aby jadła dla dwojga. Innymi słowy, liczy się jakość a nie ilość spożywanego jedzenia. Idąc tym tropem polecamy 7 wartościowych produktów, które warto, aby znalazły się w diecie ciężarnej. Są to produkty, które wspierają rozwój małego człowieka oraz organizm mamy dokonujący niebywałego wysiłku, aby stworzyć nowe życie.
Ryż brązowy basmati
Nie dość, że pełnoziarnisty (a więc pełen witamin typu B i błonnika), to jeszcze dobrze wpływa na poziom cukru we krwi (idealny w profilaktyce cukrzycy ciężarnych).
Makaron orkiszowy
W orkiszu wykrytorodanid, substancję biologicznie czynną, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała.
Soczewica czerwona
Zawiera łatwo przyswajalne białko, całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jest bogata w błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu i sprzyja prawidłowemu działaniu układu pokarmowego. Od soczewicy się nie tyje – prawie nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczna.
Daktyle suszone
Skoncentrowana w wyniku suszenia słodycz pozwala dostarczyć dużą dawkę energii w małej porcji. Naturalne suszenie powoduje, że zawarte w daktylach witaminy i sole mineralne są dostępne przez cały rok.
Orzechy włoskie
Już w ich niewielkiej ilości, znajdziemy: wielkie pokłady witaminy E, która pomaga koić nerwy, kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka młodego organizmu oraz przeciwutleniacze.
Rooibos
Rooibos to napój dobrze gaszący pragnienie, o pięknej barwie i ciekawym, lekko cytrusowym smaku. Nie zawiera kofeiny ani teiny, które hamują przyswajanie żelaza z pożywienia – jednego z głównych makroelementów niezbędnych w ciąży.
Jogurt naturalny ekologiczny
Fermentowane napoje mleczne dostarczają wapnia, które wzmacnia kości mamy i dziecka. Zawierają kultury bakterii ułatwiające przyswajanie zawartych w napojach mlecznych składników odżywczych (wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B).