Barszcz czerwony
2
SKŁADNIKI:
- 500 ml domowego zakwasu buraczanego
- 500 g buraków z zakwasu
- 1 l wody
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- goździk, cynamon, anyż, jałowiec
- 6-8 kapeluszy suszonych grzybów
PRZYGOTOWANIE:
Na palniku opalamy cebulę. Wszystkie warzywa umyć i obrać. Jabłko umyć i pokroić na 4 części. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa i owoce i wlewamy ok. 1 l wody i dodajemy do niego opaloną cebulę, ząbek czosnku oraz suszone grzyby. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy ok.35 - 40 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Gotowy bulion odcedzamy. Zagotowujemy go i po kilku minutach dodajemy ocet. Zestawiamy z ognia i dodajemy zakwas i buraczki z zakwasu, odstawiamy na 1h. Po tym czasie barszcz gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Barszcz podajemy z uszkami.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis Grzegorza Łapanowskiego.
Podobne artykuły