Wege kapuśniak z kimchi

Wege kapuśniak z kimchi

2

SKŁADNIKI:

  • 1l wege bulionu
  • 300 g Old Friends Kimchi
  • ½ op. tofu pokrojonego w grubą kostkę
  • 4 pieczarki lub boczniaki
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki uprażonego sezamu

 

PRZYGOTOWANIE:

Wystarczy kilka chwil, dwa składniki i gotowe. Dobry bulion i dobre kimchi. To takie proste. Wege kapuśniak jest świetny na każdą pogodę! Oczywiście smak można podkręcać na dziesiątki sposobów. Można dodać czosnek lub imbir, szalotkę, grzyby, tofu i szczypior – jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, dodaj ugotowane ziemniaki lub podawaj z ryżem. Kombinacji jest bez liku. A poniżej jedna z moich ulubionych wersji. Na patelni lub w garnku przesmaż szalotkę, posiekaną w piórka, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i poduś chwilę. Składniki podlej bulionem i dodaj grubo pokrojone kimchi. Pogotuj 10 min. Dodaj tofu, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą i sosem sojowym. Czasami do wypełnienia smaku dodaję też koncentrat pomidorowy, możesz dodać upieczone, posiekane pomidory. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.