BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

Majonez ekologiczny wegański 220g - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249975781
    Producent: EKOWITAL
  • MAJONEZ WEGAŃSKI - Kremowy majonez na bazie oleju rzepakowego. Smaczna alternatywa majonezu dla entuzjastów diety wegańskiej.

    Masa netto: 220g 

    Producent:  EKO WITAL

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Litwa

    Składniki: olej rzepakowy* 50%, woda, cukier*, sok z cytryn*, ocet spirytusowy*, sól morska, białko grochu*, substancja stabilizująca: guma ksantanowa, guma guar, naturalny aromat (zawiera GORCZYCĘ).

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1905/463
    Węglowodany (g): 3,1
     - w tym cukry (g): 2,9
    Tłuszcz (g): 50
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 5,5
    Białko (g): 0,1
    Sól (g): 1,3

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 14 dni. 

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: NIE

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Przepis

    Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie
    Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie

    Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • kilka płatów pstrąga wędzonego
    • pół czerwonej cebuli
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • pół pęczka koperku
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu szczypta cukru
    • 4 cytryny kostki lodu
    • łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)

    PRZYGOTOWANIE:

    Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W  sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.