EKOWITAL Majonez ekologiczny wegański 220g - BIO
Masa netto: 220g
Producent: EKO WITAL
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Litwa
Składniki: olej rzepakowy* 50%, woda, cukier*, sok z cytryn*, ocet spirytusowy*, sól morska, białko grochu*, substancja stabilizująca: guma ksantanowa, guma guar, naturalny aromat (zawiera GORCZYCĘ).
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1905/463
Węglowodany (g): 3,1
- w tym cukry (g): 2,9
Tłuszcz (g): 50
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 5,5
Białko (g): 0,1
Sól (g): 1,3
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 14 dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- kilka płatów pstrąga wędzonego
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu szczypta cukru
- 4 cytryny kostki lodu
- łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.