Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie

Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie

2

Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • kilka płatów pstrąga wędzonego
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu szczypta cukru
  • 4 cytryny kostki lodu
  • łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W  sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.