
Najlepszy przepis na pierniczki
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Ten i inne przepisy znajdziecie w książce Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Składniki:
- 200g miodu
- 150g cukru pudru
- 120g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 2 łyżki imbiru suszonego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczam miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaje jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami. Zagniatam ciasto, formuję kulę. Partiami rozwałkowuję ciasto, delikatnie posypując je mąką (im cieńsze, tym lepsze). Foremkami wycinam różne kształty. Pierniczki piekę pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia 15-20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru). Po upieczeniu daję czas pierniczkom, aby ostygły, a następnie ozdabiam je lukrem i posypkami.
Uwaga!
Pieczenie pierniczków ma być zabawą, świąteczną tradycją pełną radości, a nie męczarnią. Śmiało łapcie przepis i pieczcie pierniczki ;) Pierniczki można ozdobić: cukrem pudrem cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lukrem (kubek cukru pudru należy wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny lub pomarańczy) kolorowym lukrem ( do lukru białego możecie dodać proszek z hibiskusa czy róży, sok z granatu czy inne barwniki) skórką pomarańczy, płatkami migdałów, orzechów, posypkami cukrowymi.