Jajka marynowane po koreańsku z kimchi
Składniki:
● 4 jajka
● 100 ml jasnego sosu sojowego
● 20 ml wody
● 1 łyżka octu ryżowego
● 2 łyżki octu spirytusowego
● 1 łyżka soli
● 1 łyżka miodu
● 1 czerwona papryczka chili
● 1 zielona papryczka chili
● 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
● 70 g Old Friends Kimchi
● koperek, natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą i octem spirytusowym. Do gotującej się wody wkładamy ostrożnie jajka, gotujemy przez 8-9 minut. Po tym czasie przekładamy do lodowatej wody. Przygotowujemy marynatę: mieszamy w miseczce sos sojowy z wodą, miodem i octem ryżowym. Dodajemy pokrojone w paseczki papryczki chili, wraz z nasionami oraz pół łyżeczki ziaren sezamu. Dokładnie mieszamy Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i przekładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kimchi kroimy na mniejsze kawałki. Jajka wyjmujemy z marynaty, przekrawamy na pół. Na każdej połówce układamy po łyżeczce kimchi i kilka kawałków papryczki chili z marynaty. Posypujemy resztą sezamu. Dekorujemy koperkiem.
Przepis autorstwa naszego dostawcy Old Friends Kimchi.