

Jogurt naturalny BIO
Objętość netto: 250ml
Producent: ZIEMBIŃSKI
Pochodzenie: Polska
Skład: mleko pasteryzowane*, żywe kultury bakterii
*certyfikowane składniki ekologiczne
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 251kJ/ 60kcal
Białko (g): 3,3
Węglowodany (g): 4,5
W tym cukry (g): 4,3
Tłuszcz (g): 3,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,4
Sól (g): 0,12
Certyfikaja: PL-EKO-04
Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. 2° do 6°C
PRODUKT BIO: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- kilka płatów pstrąga wędzonego
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu szczypta cukru
- 4 cytryny kostki lodu
- łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.