*KLIMEKO Jogurt naturalny 2% (z Bifidobacterium lactis) (330ml)
Jogurt naturalny 2% (z Bifidobacterium lactis)
Skład: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Bifidobacterium lactis (BB-12)
Masa netto: 330g
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 61kcal (256kJ)
Białko: 4,6g
Węglowodany: 6,1g
w tym cukry: 6,1g
Tłuszcz: 2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3g
Sól: 0,1g
Producent: P.P.H. "Klimek" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola
Informacje dodatkowe:
Jest naturalnie gęsty. Ma gładką konsystencję.
Wyprodukowano w zgodzie z Naturą i Tradycją.
Przechowywać w temperaturze od +1 do +6 stopni C.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni
Przepis
Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- kilka płatów pstrąga wędzonego
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu szczypta cukru
- 4 cytryny kostki lodu
- łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.