*ANDECHSER Jogurt naturalny 3,8% tł. (150g) - BIO
Skład: ekologiczny jogurt naturalny o zawartości tłuszczu 3,8%.
Masa netto: 150g.
Pochodzenie: Niemcy
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość odżywcza 289/69
Tłuszcz 3.8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2.6 g
Węglowodany 3.7 g
w tym cukry 3.7 g
Białko 5 g
Sól 0.19 g
Certyfikacja: DE-ÖKO-001 rolnictwo UE
Informacje dodatkowe: Przechowywać w temperaturze od +4 do +6ºC.
Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.
Przepis
Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- kilka płatów pstrąga wędzonego
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu szczypta cukru
- 4 cytryny kostki lodu
- łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.