WEGETARIAŃSKI BIO

Kasza gryczana palona BIO (500g) - ORGANIC MARKET

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974494
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze. Natura i nic więcej!

    Kasza gryczana palona ekologiczna

    Masa netto: 500g

    Producent: Organic Farma Zdrowia, Polska.

    Składniki: kasza gryczana palona 100%
    Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące. 

    Przepis

    Pizza na gryczanym spodzie
    Pizza na gryczanym spodzie

    Składniki:

    • 700g gryki kiełkowanej,
    • 700g kalafiora (ugotowanego na półtwardo na parze),
    • 4 łyżki mąki migdałowej,
    • 3 łyżki mąki kokosowej,
    • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
    • szczypta kurkumy w proszku,
    • sól i pieprz czarny (opcjonalnie),
    • pęczek młodej dymki,
    • zioła wedle uznania i smaku,
    • sos

    Sposób przygotowania:

    sos:

    składniki:

    • 4 średnie świeże pomidory,
    • 3 suszone pomidory,
    • 10 suszonych moreli bez pestek,
    • 1/2 świeżej czerwonej papryki,
    • 2 pęczki dymki (zielona część),

    przyprawy: kurkuma w proszku, bazylia suszona, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Świeże pomidory sparz i obierz. Wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji (nie musi być na gładko). Sosu możesz używać na surowo lub podgotować go około 5-6 minut.

    Kaszę ugotuj i zblenduj z przygotowanym kalafiorem. Dodaj pozostałe składniki, przyprawy i zblenduj ponownie. Ciasto ma wyjść zwarte (w razie potrzeby reguluj jego gęstość mąką kokosową). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki, które posłużą jako spody do pizzy. Piecz przez 20 minut w 180 C. Przewróć na drugą stronę (to dobry moment, by nałożyć sos i ew. dodatki) i dopiecz przez kolejne 10-20 minut.

    Propozycje dodatków:

    Do zapiekania - ugotowane na półtwardo: brokuł, kalafior, por, surowe: cukinia, papryka, pomidor, cebula, szpinak, bakłażan z pieca, boczniaki, oliwki, kapary, namoczone suszone pomidory, młody groszek, szparagi.

    Na surowo, bez pieczenia: ogórek kiszony, ogórek świeży, awokado, nasiona konopi, świeża bazylia, rukola, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, ulubione świeże zioła.

     

    Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.