BIO

EKOWITAL Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971608
Producent: EKO WITAL
Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno we Włoszech, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny charakter. Jest źródłem NNKT. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno. Najwyższej kategorii olej rzepakowy uzyskany bezposrednio z nasion rzepaku i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Naturalny smak idealnie podkreśli sałatkę bądź przygotowany w domu majonez.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Objętość netto: 1000ml

Producent: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: Olej uzyskany z rzepaku z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

Wartość odżywcza produktu na 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
  • Białko (g):     0,0
  • Węglowodany (g):     0,0
  • W tym cukry (g):     0,0
  • Tłuszcz (g):     92,0
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     7,0
  • Sól (g):     0,0

Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy zużyć w ciągu 12 miesięcy.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

Składniki (4-6 porcji)

Bliny:

55 (½ szklanki) mąki gryczanej

55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia

1 łyżeczka oliwy

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 jajka

120 ml (½ szklanki) wody

olej do smażenia

Dodatki:

225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego

1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego

155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga

25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

1. Drobno pokrój wędzoną rybę.

2. Drobno posiekaj szczypiorek.

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.

5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.

6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.

7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.

8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.

9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.

10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.

11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.

12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.