WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Olej słonecznikowy dezodorowany, do smażenia (1l) - BIO

  • (3 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971615
    Producent: EKO WITAL
  • Najwyższej kategorii wysokooleinowy olej słonecznikowy. Wysoka zawartość kwasu oleinowego zwiększa jego odporność na działanie temperatury i przedłuża świeżość. Zostały z niego usunięte również pachnące substancje lotne, dzięki czemu żywność z nim przygotowywana zachowuje swój aromat. Idealny do smażenia ze względu na odporność na wysokie temperatury. Olej ten nie ma zapachu ani smaku dzięki czemu przygotowana potrawa będzie miała w pełni wyczuwalny oryginalny smak.

    Olej słonecznikowy wysokooleinowy, dezodorowany, ekologiczny

    Objętość netto: 1l

    Producent: Eko-Wital, Włochy.

    Składniki: Najwyższej kategorii wysokooleinowy olej słonecznikowy.
    Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza produktu na 100g:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
    • Białko (g):     0,0
    • Węglowodany (g):     0,0
    • W tym cukry (g):     0,0
    • Tłuszcz (g):     92,0
    • W tym kwasy tłuszczowe
    • nasycone (g):     11,0
    • Sól (g):     0,0

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

    Wyprodukowano we Włoszech dla: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa. Producent kontrolowany nr A92X.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Produkt BIO:     TAK
    Produkt WEGETARIAŃSKI:     TAK
    Produkt WEGAŃSKI:     TAK

    Przepis

    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

    Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

     

    SKŁADNIKI:

    • 400 g marchewki

    • 400 g korzenia pietruszki

    • 1 pęczek natki pietruszki

    • 1 cebula obrana

    • 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

    • 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

    • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    • ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • olej roślinny do smażenia

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".