HELIOS Melasa z trzciny cukrowej 680 g Silver Spoon

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5010067086508
    Producent: HELIOS
  • Pochodzenie: Wielka Brytania
    PKWiU: 10.81.14.0

    Przepis

    Piernik z orzechami laskowymi
    Piernik z orzechami laskowymi
      W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
    • pół szklanki mąki żytniej jasnej
    • 1 łyżeczka sody
    • 3 łyżki przyprawy piernikowej
    • 3 łyżki kakao
    • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
    • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
    • 6 łyżek oleju
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

    * Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl