BIO

EKOWITAL Migdały ekologiczne (120g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249970229
Producent: EKO WITAL

Migdały ekologiczne

Migdały to najszlachetniejsze z orzechów. Łagodzą stres i koją nerwy, dlatego polecane są jako przekąska. Migdałów nie powinno poddawać się obróbce termicznej. Idealnie nadają się do dań na słodko oraz mięsnych.

Składniki: migdały BIO

Masa netto: 120g

Producent: Eko-Wital

Pochodzenie: Hiszpania

Skład: migdały*
*surowiec pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Alergeny: migdały, orzechy
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu.
      
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal):     2393 kJ/ 572 kcal
Białko (g):     20
Węglowodany (g):     20.5
W tym cukry (g):     6.9
Tłuszcz (g):     52
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g):     4.74
Błonnik pokarmowy (g):     12.9
Sól (g):     0.035  

Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt BIO:     TAK
Produkt BEZGLUTENOWY:     TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY:     TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI:     TAK
Produkt WEGAŃSKI:     TAK
Produkt BEZ CUKRU:     TAK
Produkt NATURALNY:     TAK

Przepis

Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj
Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj

SKŁADNIKI:

Do ciasta z dynią:

  • 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy

Do ciasta czekoladowego z cukinią:

  • 220 g młodych i miękkich cukinii
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 50 g kakao
  • 50 g migdałów
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.