
Miód Manuka MGO® 100+ (250g) MANUKA HEALTH
Miód Manuka o zawartości metyloglyoxalu min. 100mg/kg
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO® 100+ - miód o zawartości metyloglyoxalu min. 100mg/kg
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składnik ten jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10mg/kg. W miodach Manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg!
Produkt -> Methylglyoxal (mg/kg):
Miód Manuka -> 30-800+
Inne miody -> 0-10
Inne produkty żywnościowe -> 0-50
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów manuka z rodzaju Leptospermum scoparium.
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miód z tego krzewu posiada aktywny składnik - methylglyoxal, który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone z nektaru roślin rosnących wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie, który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka z gatunku Leptospermum scoparium. Miody te charakteryzują się takimi cechami jak:
odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO®?
MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO® oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO® (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Manuka Health na podstawie zawartości methylglyoxalu stworzyła zatem pionierski system certyfikacji miodów i dziś dzięki oznaczeniu MGO™ dokładnie wiemy jaki jest poziom najważniejszego dla nas związku – methylglyoxalu w słoiczku miodu.
Miody Manuka Health oznaczone są symbolem MGO™ i liczbą określającą zawartość tego związku np. 100+, 550+.
Jednak nie jest to jedyny czynnik badany podczas testowania miodów. Miody Manuka MGO™ MHNZ są przebadane pod względem aż sześciu czynników określających jakość Miodu Manuka:
• MGO™ (methylglyoxal) - najważniejsza naturalna substancja w Miodach Manuka
• pyłek kwiatowy Leptosperin - gwarantuje oryginalność i jednorodność Miodów Manuka MGO™
• DHA (dihydroxyacetone) - substancja charakterystyczna tylko dla Miodów Manuka. Dzięki niej powstaje methylglyoxal
• HMF (hydroksymethylfurfural) - jego odpowiedni poziom gwarantuje, że proces produkcji był odpowiedni, miód nie został przegrzany oraz została zachowana wysoka jakość
• liczba diastazowa - parametr jakościowy, który wskazuję liczbę aktywnych enzymów występujących w miodzie.
• badania mikrobiologiczne - zapewniają bezpieczeństwo i potwierdzają, że w miodzie nie występują patogeny żywnościowe oraz pleśnie
Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.
W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa, niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.
Poniżej wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2016 roku:
Gwarantowana zawart. MGO™ 100+ → Rzeczywista zawart. MGO™ 151 mg/kg
Gwarantowana zawart. MGO™ 250+ → Rzeczywista zawart. MGO™ 334 mg/kg
Gwarantowana zawart. MGO™ 400+ → Rzeczywista zawart. MGO™ 449 mg/kg
Gwarantowana zawart. MGO™ 550+ → Rzeczywista zawart. MGO™ 648 mg/kg
Masa netto: 250g
Producent: Manuka Health, Nowa Zelandia.
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Składniki: 100% miód naturalny z krzewu Manuka
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal):1400/334
Białko (g): 0,3
Węglowodany (g): 82,1
- w tym cukry (g): 82,1
Tłuszcz (g): 0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) : 0
Błonnik (g): 0
Sól (g): 0,04
Methylglyoxal (mg) : > 10
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Sposób zażywania miodów Manuka MGO® 100+: miód Manuka spożywa się jak każdy miód, najlepiej jednak spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem, albo jako słodzik do napojów lub dodatek do potraw i wypieków.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej.