ECOMIL Napój kokosowy bez cukru z algami, bezglutenowy (wcześniej z wapniem) (1l) - BIO
Napój kokosowy bez cukru z algami, bezglutenowy BIO
Zawiera naturalnie występujące cukry (<0,3g/100g) - (zgodnie z regulacją KE nr. 1924/2006.)
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Produkt wegański
Objętość netto: 1l
Producent: ECOMIL
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Hiszpania
Składniki: baza kokosowa* 99% (woda, miąższ kokosowy* 8,5%), skrobia z tapioki*, algi morskie Lithothamnium Calcareum, cytrynian trójwapniowy, naturalny aromat kokosowy*, sól morska.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 139/ 34
Węglowodany (g): 4,5
- w tym cukry (g): <0,3
Tłuszcz (g): 2,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,5
Białko (g): 0,2
Sól (g): 0,1
Certyfikat: ES-EKO-019, rolnictwo UE i spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis na zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 250 g ryżu
- 400 ml napoju kokosowego Ecomil
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g wiórków kokosowych
- 200 ml kremu kokosowego Ecomil
- 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
- 2 banany
- 2 łyżeczki białych nasion sezamu
Przygotowanie:
- Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
- Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
- Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
- Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
- Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
- Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.
Przepis: @veganiacos