BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój owsiany bezglutenowy (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8428532192529
Producent: ECOMIL

Napój owsiany bezglutenowy BIO

 

Objętość netto: 1l

Producent: ECOMIL

Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

Pochodzenie: Hiszpania

Skład: baza owsiana* 99.3% (woda, owies* 10%), olej słonecznikowy*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Informacje o alergenach: zawiera owies.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 191/45
Białko (g): 0,8
Węglowodany (g): 7,9
W tym cukry (g): 6,5
Tłuszcz (g): 1
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Sól (g): 0,1

Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

Przepis

Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach

Składniki

 

na ciasto:

  • 150 g korzenia pietruszki (nie jest wyczuwalna w cieście, można ewentualnie wymienić ją na marchewkę lub dynię)
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej + mąka do podsypywania
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki babki płesznik (łuska)
  • 7 g drożdży suchych (opakowanie)
  • 1 łyżka wybranego słodzika np. erytrytolu
  • sól
  • 100-300 ml ciepłego napoju roślinnego Ecomil

na farsz pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 -2  łyżeczki przyprawy garam masala
 

Przygotowanie

 

Farsz:

  1. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Dzielimy na 4 części.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
  2. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
  3. Na  środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek  i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
  4. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
  5. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

Uwagi:

Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.

Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.

Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.

Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.