Farsz:
- Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Dzielimy na 4 części.
Ciasto:
- Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
- Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
- Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
- Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
- Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.
Uwagi:
Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.
Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.
Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.
Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.