BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój z orzechów nerkowca bez cukru (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8428532192536
Producent: ECOMIL
Pożywny napój z orzechów nerkowca stanowi doskonały zamiennik mleka, jednak może być spożywany przez osoby na diecie bezlaktozowej i bezglutenowej oraz przez diabetyków. Napój ten ze względu na bardzo niską zawartość cukrów (mniej niż 0,5g cukrów na 100ml lub 100g) kwalifikowany jest do produktów bezcukrowych. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie jest odpowiedni dla wegan. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty ale też może być wykorzystany w sosach, ciastach, naleśnikach czy puddingach. 

Napój z orzechów nerkowca bez cukru BIO

Objętość netto: 1l

Producent: ECOMIL

Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

Pochodzenie: Hiszpania

Skład: baza z ORZECHÓW NERKOWCA* 99.9% (woda, NERKOWCE* 6%), sól morska

*składniki pochodzenia ekologicznego

Informacje o alergenach: zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać inne orzechy.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 154/37
Białko (g): 1
Węglowodany (g): 1,6
W tym cukry (g): <0,3
Tłuszcz (g): 2,8
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Sól (g): 0,1

Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

PRODUKT BEZ CUKRU: TAK

PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

Przepis

Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu
Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

  Nadzienie makowe:

  1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

SKŁADNIKI:

(16 sztuk):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 30 g mielonego siemienia lnianego
  • 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
  • 2 gruszki
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie makowe:

  • 50 g maku mielonego
  • 30 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
  • 200 ml wody do ugotowania maku

Do posypania:

  • cukier-puder z ksylitolu

 

PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie makowe:

  1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

 

Uwagi:

Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.