ECOMIL Napój z orzechów nerkowca bez cukru (1l) - BIO
Napój z orzechów nerkowca bez cukru BIO
Objętość netto: 1l
Producent: ECOMIL
Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.
Pochodzenie: Hiszpania
Skład: baza z ORZECHÓW NERKOWCA* 99.9% (woda, NERKOWCE* 6%), sól morska
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać inne orzechy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 154/37
Białko (g): 1
Węglowodany (g): 1,6
W tym cukry (g): <0,3
Tłuszcz (g): 2,8
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Sól (g): 0,1
Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK
PRODUKT BEZ CUKRU: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Przepis
Nadzienie makowe:
- Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.
SKŁADNIKI:
(16 sztuk):
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej
- 30 g mielonego siemienia lnianego
- 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
- 2 gruszki
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie makowe:
- 50 g maku mielonego
- 30 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
- otarta skórka z połowy cytryny
- syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
- 200 ml wody do ugotowania maku
Do posypania:
- cukier-puder z ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie makowe:
- Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.
Ciasto:
- Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.
Uwagi:
Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.