*ZŁOTO POLSKIE Olej rzepakowy (500ml) - BIO (f)
Olej rzepakowy - EKO
Pojemność: 500ml.
Producent: Złoto Polskie.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 kg kapusty białej
- 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml ginu lub jałowcówki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.