WEGETARIAŃSKI BIO

*ZŁOTO POLSKIE Olej słonecznikowy (500ml) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902020648222
    Producent: ZŁOTO POLSKIE
  • Olej zimnotłoczony, nieoczyszczony, biologicznie aktywny. Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy, używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów, dresingów, majonezów domowych i innych potraw. Profilaktycznie w celu uzupełnienia biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych omega-6, 1 łyżkę dziennie do różnych potraw. Najwyższej jakości oleju z nasion słonecznika uzyskanego bezpośrednio z pierwszego tłoczenia, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego. Wyprodukowano z najwyższej jakości nasion słonecznika pochodzących z gospodarstwa ekologicznego. Uprawiany beż użycia środków chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych, pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione. Naturalne oleje 10 stopniowe, ze względu na dystrybucję w schłodzonej postaci, są gwarancją najwyższej jakości. Firma Złotopolskie jest prekursorem tego sposobu produkcji i dystrybucji olejów.Naturalne oleje 10 stopniowe, ze względu na dystrybucję w schłodzonej postaci, są gwarancją najwyższej jakości. Firma Złotopolskie jest prekursorem tego sposobu produkcji i dystrybucji olejów.

    Olej słonecznikowy - EKO

    Pojemność: 500ml.

    Producent: Złoto Polskie.


    Przepis

    Mazurek chałwowo - porzeczkowy
    Mazurek chałwowo - porzeczkowy

    SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

    • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szypta soli  
    • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
    • 70g syropu z agawy lub klonowego
    • 70g oleju słonecznikowego  
    • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
    • woda (opcjonalnie)

     

    Dodaj wszystkie

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

    Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”