BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE BIO

Pomidory pelati (całe) BIO (550g) - LA SELVA

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8018759000044
    Producent: LASELVA
  • 100% pomidorów z Toskanii bez dodatku soli. Rosnące w słońcu pomidory zbiera się dojrzałe i przetwarza tak szybko jak to możliwe, aby zachować ich świeżość. Obrane pomidory to podstawowy składnik dań kuchni śródziemnomorskiej, ale mogą też stanowić składnik różnego rodzaju zup, kremów czy szejków warzywnych.

    Pomidory pelati (całe) BIO

    Masa netto: 550g 

    Producent: LA SELVA

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj producenta: Niemcy

    Kraj pochodzenia składników: Włochy

    Składniki: pomidory 100%*

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 
    Węglowodany (g): 3,2
     - w tym cukry (g): 2,6
    Tłuszcz (g): 0,3
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
    Błonnik (g): 0,9
    Białko (g): 1,1
    Sól (g): 0,02

    Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

    Przepis

    Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
    Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

    Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

    Przygotowanie:

    Letni ratatouille:

    Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


    Grzanka Czosnkowa:
    Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


    Składniki (4 porcje):
    - Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
    - Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
    - Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
    - Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
    - Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
    - Zioła prowansalskie - do smaku
    - Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
    - Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
    - Bazylia świeża - 1 pęczek
    - Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
    - Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku