



Pomidory pelati (całe) BIO (550g) - LA SELVA
Pomidory pelati (całe) BIO
Masa netto: 550g
Producent: LA SELVA
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Niemcy
Kraj pochodzenia składników: Włochy
Składniki: pomidory 100%*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal):
Węglowodany (g): 3,2
- w tym cukry (g): 2,6
Tłuszcz (g): 0,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 0,9
Białko (g): 1,1
Sól (g): 0,02
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Letni ratatouille:
Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.
Grzanka Czosnkowa:
Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.
Składniki (4 porcje):
- Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
- Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
- Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
- Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
- Zioła prowansalskie - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
- Bazylia świeża - 1 pęczek
- Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
- Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku