ORGANIC Ryż basmati pełnoziarnisty ekologiczny (500g) - BIO
Ryż basmati pełnoziarnisty BIO
Sposób przygotowania: wsypać opłukany ryż do zimnej wody (proporcja 2 części wody na 1 część ryżu), zagotować, posolić, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować (najlepiej na płytce) ok.1h bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu - wymieszać.
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!
Masa netto: 500g
Pochodzenie: Pakistan
Składniki: ekologiczny ryż basmati brązowy pełnozirnisty 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 351 kcal (1490 kJ)
- Białko: 7,8g
- Węglowodany: 74g
- w tym cukry: 1,4g
- Tłuszcz: 0,6g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g
- Sól: 0,03g
Certyfikacja: PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.