WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Ryż biały długoziarnisty ekologiczny (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814664020
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Ryż dla wielu mieszkańców naszego globu stanowi podstawę codziennego pożywienia. Jest - zaraz po pszenicy - najpopularniejszym pokarmem. Znanych jest wiele tysięcy jego odmian, które różnią się kolorem, kształtem czy wielkością. Ryż biały jest ryżem bezłuskowym.

    Ryż biały długoziarnisty BIO

    Masa netto: 500g

    Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: ekologiczny ryż biały długoziarnisty 100%

    *składniki pochodzące z upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal):  1460/344
    Węglowodany (g): 77,7
    Tłuszcz (g): 0,6

    Białko (g): 7,4
    Sól (g): 0 

    Możliwe alergeny: możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych, orzechów oraz sezamu.

    Certyfikat: PL-EKO-07, rolnictwo UE

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez cukru: TAK 

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

     

    Przepis

    Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
    Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

    Tortownica o średnicy 20 cm

    S K Ł A D N I K I

    • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
    • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
    • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
    • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
    • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • kwaśne owoce do dekoracji
    • olej do wysmarowania tortownicy

    WYKO N A N I E

    1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

    2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

    3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

    4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

    5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

    6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

    7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

    8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

    9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

     

    WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

     

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.